Ei polteta metsiämme energiaksi

Tein valtuustossa aloitteen siitä, että Helsingissä tulisi käyttää vain kestävästi tuotettua biomassaa energiantuotannossa ja pyrkiä ylipäätään mahdollisimman nopeasti eroon polttoon perustuvasta lämmöntuotannosta. Nämä tietenkin ovat jo julkilausuttuja tavoitteita Helsingin omistaman energiayhtiö Helenin strategioissa, mutta siitä huolimatta olemme saaneet lukea uutisia siitä, kuinka järeää runkopuuta päätyy Helsingissä polttoon. Lisäksi  tiedämme, että metsäteollisuuden omat sertifikaatit eivät takaa metsäluonnon kannalta kestävää metsänhoitoa.

Esitin aloitteessa, että Helen ryhtyisi toimiin sen varmistamiseksi, että Helsingissä poltettu biomassa koostuu ainoastaan metsätalouden sivuvirroista ja FSC-sertifioidusta biomassasta. Näiden tavoitteiden taakse emme saaneet poliittista enemmistöä, mutta kaupunginhallitus totesi yksimielisesti, että Helenin tulee pyrkiä huolehtimaan käytetyn biomassan ekologisesta kestävyydestä. Se on tärkeä yhteinen linjaus.

Biomassan poltto vastaa päästöiltään kivihiilen energiapolttoa. Suomessa puubiomassa poltto on tällä hetkellä suurin yksittäinen energiantuotantomuoto ja yli 70 % uusiutuvasta energiasta tuotetaan puun poltolla. Samaan aikaan Suomen metsien hiilinielu on romahtanut ja Suomen metsäluonto köyhtyy ennennäkemätöntä vauhtia. Jopa yli 800 metsiemme lajeista on uhanalaisia ja kaksi kolmasosaa kaikista metsäluontotyypeistämme on luokiteltu uhanalaisiksi. 

Helsinki ohjaa omaa energiayhtiötään Heleniä omistajastrategialla, johon on kirjattu tavoitteeksi että 
Helen ylläpitää ja kehittää polttoon perustumattomiin tuotantoratkaisuihin perustuvaa päästötöntä energiajärjestelmää. Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, saavuttaa hiilinolla viimeistään 2040 ja kehittyä hiilinegatiiviseksi vuoden 2040 jälkeen.

ALOITE:

Helsingissä käytettävä vain kestävästi tuotettua biomassaa ja pyrittävä mahdollisimman nopeasti eroon polttoon perustuvasta lämmöntuotannosta 

Biomassan poltto vastaa päästöiltään kivihiilen energiapolttoa. Vuonna 2022 jopa 60 % Suomen metsistä korjatusta puubiomassasta päätyi lopulta poltettavaksi energiaksi. Suomessa puubiomassa poltto on tällä hetkellä suurin yksittäinen energiantuotantomuoto ja yli 70 % uusiutuvasta energiasta tuotetaan puun poltolla. Samaan aikaan Suomen metsien hiilinielu on romahtanut ja Suomen metsäluonto köyhtyy ennennäkemätöntä vauhtia. Jopa yli 800 metsiemme lajeista on uhanalaisia ja kaksi kolmasosaa kaikista metsäluontotyypeistämme on luokiteltu uhanalaisiksi.

Helsingin kaupunki on energiayhtiönsä kautta merkittävä bioenergian tuottaja. Helsingin energiayhtiö Helen on sitoutunut käyttämään 100 % kestävää biomassaa energiantuotannossaan ja on useissa eri yhteyksissä vakuuttanut käyttävänsä vain puupellettejä, jotka on valmistettua saha- ja puunjalostusteollisuuden sivutuotteista, eli puiden osista  jotka on hakattu muuta tarkoitusta varten ja joille ei ole muuta hyötykäyttöä. 

Käytännössä haketerminaalien seurannassa on kuitenkin havaittu että polttoon menee runsaasti myös runkopuuta, mikä tarkoittaa sitä että sivuvirtojen lisäksi Helenin biolaitoksissa hyödynnetään myös järeää runkopuuta, toisin kuin Helen on omistajalleen Helsingin kaupungille antanut ymmärtää. Runkopuun poltolla on valtavat kielteiset vaikutukset sekä ilmastoon että luonnon monimuotoisuuteen. 

Yli puolet Helenin käyttämästä biomassasta kuuluu PEFC-sertifikaattiin, jonka ekologiset kriteerit on todettu riittämättömiksi turvaamaan edes minimitason monimuotoisuuden suojelu. Sekä Suomen ympäristökeskus SYKE että ELY-keskukset eivät ole allekirjoittaneet sertifikaattia. Yksi keino varmistua kestävämmin tuotetusta biomassasta voisi olla ekologisesti vastuullisemman FSC-sertifikaatin vaatimista kaikelta ostetulta biomassalta. Toinen mahdollisuus olisi käydä dialogia puuntoimittajien kanssa vastuullisesta tuotannosta ja edellyttää tiukempia kestävyyskriteerejä ostetulla biomassalle.

Sillä, mitä biopolttolaitoksissa poltetaan on merkittävä vaikutus sekä päästöihin ja luonnon monimuotoisuuteen että biomassan polton hyväksyttävyyteen. 

Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että Helen ryhtyy toimiin sen varmistamiseksi, että Helsingissä poltettu biomassa koostuu ainoastaan metsätalouden sivuvirroista ja FSC-sertifioidusta biomassasta ja että Helen pyrkii mahdollisimman nopeasti eroon polttoon perustuvasta lämmöntuotannosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *